Egy éve történt Turán minden idők legnagyobb madármérgezése

2022.08.29.

Száznegyvenegy mérgezett csalétek és száztizennyolc mérgezett állat teteme került elő két hónap alatt a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén 2021 nyarának végén. Az áldozatok nagy része védett barna rétihéja volt, de olyan fokozottan védett fajok is áldozatul estek mint a rétisas, barna kánya és hamvas rétihéja.

Ölyvek a csapdában – állatkínzás gyanújában folyik a nyomozás

2022.08.22.

Még 2020 őszén indult el a bizonyítékok gyűjtése abban az ügyben, amelyben végül vadkamera felvételek alapján indult rendőrségi nyomozás. A gyanú szerint a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén ismétlődő jelleggel védett ragadozómadarakkal szemben követtek el állatkínzást élvefogó csapdák jogszerűtlen üzemeltetése során. 

A fellebbviteli bíróság is bűnösnek találta a madármérgezőt!

2021.10.12.

A České Budějovicei fellebviteli bíróság is bűnösnek mondta ki azt a madármérgezőt, aki két rétisast és két hollót pusztított el a Strakonice-i Mečichovban 2019 márciusában. Az elkövetőre 2,5 év börtönbüntetést 3,5 évre felfüggesztve szabtak ki. Az ítélet az első eset, hogy Csehországban madármérgezés miatt ítéltek el valakit.

Egy Csehországból származó nyomkövetős hamvas rétihéja keresése az Alföldön

A jeladós cseh hamvas rétihéja

2021.10.10.

Még júliusban érkezett egy kérés a Hamvasrétihéja-védelmi munkacsoporthoz, hogy egy Csehországban, Olmütz közelében nyomkövetővel ellátott hamvas rétihéja tojóval valami történhetett hazánk területén. A madár jelei ugyanis egy helyről, Szarvas térségéből jöttek hetek óta.

Oldalak