Világrekorddal zárulhat a parlagi sasok idei költési szezonja

4 fiókás fészekalj

2021.07.06.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését. A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három műholdas nyomkövetőt is. 

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, sőt a madarak vedlett tollaiból DNS-ujjlenyomatot is készítenek, hogy a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól minél többet megtudjunk. Ezek a ritka madarak egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, és sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.


Gyűrűzésre várva (Fotó: Horváth Márton, MME)

Az idei évben azonban igazi szenzációra bukkantak a kutatók, ugyanis a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában négy egészséges fiókát találtak, amelyre nem volt eddig példa hazákban. A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de négy fióka sikeres kirepülését még sohasem sikerült bizonyítani, így az elkövetkező hetekben izgulhatunk, hogy ez a saspár legyen a világrekorder.


A fészek távolról és nagyon közelről (Fotók: Horváth Márton, MME). 

Korábbi esetek:

  • Ukrajna, 2008: három egészséges parlagisas-fióka mellett egy fejlődésben lemaradt negyedik fiókát fényképeztek ukrán kutatók, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa;
  • Kazahsztán, 2009: négytojásos fészekaljat találtak, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa.

PannonEagle LIFE projekt keretében talált két közelmúltbeli eset:

  • Ausztria, 2018: négyfiókás fészekaljat találtak, de sajnos a fiókák kiestek a fészekből és elpusztultak;
  • Magyarország, 2018: egy háromfiókás fészekaljnál a fészek alatt egy korábban elpusztult negyedik fióka maradványát találták meg


A gyűrűzésben résztvevő csapat (Fotó: Horváth Márton, MME).