Történelmi jelentőségű ítélet született Csehországban

2021.04.29.

Első ízben ítéltek el egy ragadozómadár-mérgező elkövetőt Csehországban. A bíróság mindhárom vádpontban bűnösnek mondta ki a tettest, akit két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek három és fél év próbaidővel.

Első ízben ítéltek el egy ragadozómadár-mérgező elkövetőt Csehországban. A bíróság mindhárom vádpontban bűnösnek mondta ki a tettest, akit két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek három és fél év próbaidővel. Klára Hlubocká, a Cseh Madártani Egyesület (CSO) keresőkutyás egység vezetője tanúskodott is a tárgyaláson és arról is beszámolt, hogy a keresőkutyás helyszíneléskor talált mérgezett csalétkekről és tetemekről minden dokumentumot átadott rendőrségnek.
Az elkövető 2019 márciusában egy rétisast és két hollót mérgezett meg a Strakonice tartományban található Mečichov közelében. Két hónappal később a rendőrség házkutatást tartott a gyanúsítottnál és sikerült két méreganyagot is lefoglalni: karbofuránt és endrint. A laborvizsgálatok a rétisasból a karbofurán, a hollók esetében pedig az endrin nevű méreganyagot mutatták ki.

20201.április 29-én az elkövetőt három bűnvádban - méreggel történő visszaélés, állatkínzás és vadállatok hűtlen kezelése – is bűnösnek találták.
„Már húsz éve foglalkozom madarak elleni bűncselekményekkel, de most először ítélnek el valaki mérgezésért. Ez egy rendkívül fontos jelzés azok számára, akik nem veszik komolyan a védett természeti értékeket, mivel úgy látszik a társadalom egyre érzékenyebb ezekre a témákra és adott esetben eljuthatnak a bírósági szakaszig is. Nem tesz minket boldoggá, hogy embereket ítélnek el , de úgy látjuk, hogy a védett természeti értékeket érdekében ez elkerülhetetlen.” mondta Zdeněk Vermouzek, a Cseh Madártani Szövetség (CS) ügyvezetője.

Csak ebben az évben már 21 mérgezett vadállatot találtak a csehországi munkatársak. 2017 óta pedig már 95 esetet vett át a rendőrség a CSO-tól.