A szokásosnál is súlyosabb idén a tavaszi ragadozómadár-mérgezési hullám

2020.04.28.

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a Nemzeti Park Igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata a korona vírus járvány alatt is folytatják munkájukat. Az idei évben már 12 sas esett mérgezés áldozatául. Csak az utóbbi egy hónapban már hét különböző helyszínen kerültek elő mérgezéses tüneteket mutató elhullott ragadozómadarak, emlősök és mérgezett csalétkek.

Az elpusztult egyedek száma április közepére meghaladja a 77 példányt, amelyek között 9 rétisas (Haliaeetus albicilla) és 3 parlagi sas (Aquila heliaca) egyed is szerepel (mindkét faj fokozottan védett, természetvédelmi értékük 1 millió Ft).


A tetemek mintegy kétharmadát, így 50 madarat és emlőst, valamint 9 mérgezett csalétket ’Falco’ (németjuhász) és ’Carlo’ (belgajuhász) segítségével az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége találta meg (Fotó: Deák Gábor)

Nem kizárt, hogy az elkövetők abban bíznak, hogy az elrendelt járványügyi korlátozások árnyékában kisebb eséllyel derül fény tetteikre, ezért kihasználva a helyzetet bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket, ezzel veszélyeztetve a ragadozómadarakat. Az MME és a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájának köszönhetően azonban a begyűjtött tetemek és csalétkek laboratóriumi vizsgálatai folyamatban vannak, feljelentések születtek és több esetben indult rendőrségi nyomozás. Az elkövetők ellen több bűncselekmény miatt is vádat emelhetnek (természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés), így akár milliós pénzbüntetésre és 1-5 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.


A kutyás egység és a megtalált bizonyítékok (Fotó: Deák Gábor).

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége 2013 őszén kezdte el működését a parlagi sasok védelmét szolgáló Helicon LIFE projekt keretein belül és azóta folyamatosan dolgozik az illegális madárpusztítások visszaszorításáért. Az egység hét év alatt 371 bűncselekmény, valamint 113 bűncselekmény gyanús találatot regisztrált, a terepi keresések összesített száma pedig az idei évben átlépte az ezret. 2016-ban a PannonEagle LIFE projekt keretein belül az MME mellett a Cseh Madártani Egyesületnél, a Szlovák Rendőrségnél  és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóságnál is szolgálatba lépett egy-egy méreg- és tetemkereső kutyás egység, amelyek szintén együttműködnek és jelentősen segítik a helyi természetvédelmi és rendvédelmi szervekkel. Samu a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság németjuhász kutyája idén tavasszal is több helyszínen is végzett felderítő tevékenységet vezetője segítségével, amelyek során 2 áramütött parlagi sas és több egyéb védett ragadozó madár tetemét találta meg. 

Idei tavaszi esetek összesítése megyei bontásban:

  • Győr-Moson-Sopron megye – 1 rétisas, 4 holló, 4 róka, 1 házimacska, 1 nyest, 1 mérgezett csalétek
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – 2 rétisas, 17 egerészölyv, 1 holló, 3 róka, 4 mérgezett csalétek
  • Hajdú Bihar megye –  1 parlagi sas, 1 rétisas, 9 egerészölyv, 2 barna rétihéja, 1 héja, 1 vetési varjú, 6 róka, 1 kutya, 5 csalétek, 7 dolmányos varjú, 2 szarka, 1 házi macska, 
  • Bács-Kiskun megye – 3 rétisas, 1 parlagi sas 
  • Csongrád megye – 1 parlagi sas, 3 egerészölyv, 1 barna rétihéja, 1 csalétek
  • Vas megye – 1 rétisas
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye – 1 rétisas

Összesen 77 madár és emlős, 11 csalétek