Súlyos mérgezési eset - 3 rétisas és 16 egerészölyv pusztult el

2020.03.25.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) működési területén a közelmúltban két különböző helyszínen is mérgezésre derült fény. Az egyik esetet lakossági bejelentés alapján, a másik esetet az Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai találták.


Védett egerészölyvek és fokozottan védett rétisasok estek áldozatul (Fotó: Juhász Tibor, HNPI)

A mérgezések 3 rétisast és 16 egerészölyvet érintettek - ez sajnos az eddig ismert esetek között is kiemelkedő számnak minősül - természetvédelmi értékük összesen 3 800 000 Ft. A tetemek felkutatását mindkét helyszínen a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálata a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutyás keresőegységével közösen végezte, majd rendőrségi helyszínelés is történt.


A HNPI Őrszolgálata, az MME kutyás egysége és a rendőrség is részt vett a tetemek felkutatásában (Fotó: Juhász Tibor, HNPI)

Az nemzeti park fokozott területi jelenléttel és a toxikológiai vizsgálatok megrendelésének országos koordinációjával mindent megtesz, hogy az ilyen eseteket felderítsük.

Úgy tűnik, nem egyedüli esetekről van szó: a mérgezés következtében elpusztult sasok száma országosan a tavalyi évben újra elérte azt a szintet, mint amikor 2012-ben a HELICON Life Európai uniós projekt keretében a természetvédelem nagy erőkkel elkezdte felvenni ellene a harcot. Ez a tendencia az idei évben is folytatódik.

Ezen esetekben a feljelentéseket megtettük, a nyomozó hatóságon a sor, hogy az elkövetőt/elkövetőket felkutassa.

 

Juhász Tibor
HNPI Őrszolgálat