Nyugdíjba vonul „Falco”, Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája

Falco nyugdíjba megy

2021.05.31.

2013-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület létrehozott egy méreg-és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is komoly részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco, az egység alappillére, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul. 

A Deák Gábor vezette egység az elmúlt évek alatt komoly eredményeket ért el a mérgezésekkel kapcsolatos bűnesetek felderítésében. Több mint ezer terepi keresésben vettek részt, 585 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak, és ezzel az egyik legsikeresebb méreg-és tetemkereső kutyás egységnek számítanak a világon.

Kiválasztás

A hazai kutyás egység gondolata már 2010-ben megfogalmazódott az Egyesület szakembereiben, de a kezdet nem volt egyszerű, mert úgy kellett megtalálni a feladatra legalkalmasabb kiképzőt, kutyavezetőt és kutyát, hogy nem lehetett korábbi tapasztalatokra hagyatkozni, hisz ilyen egység akkor még csak Spanyol- és Olaszországban volt. A három éves elkészítő munka után a képzés végül a HELICON LIFE projekt keretében 2013-ban kezdődhetett el. A képzés elvégzését az évtizedes tapasztalatokkal rendelkező Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központja vállalta el, a kutyavezetői feladatokra pedig az Egyesület egyik korábbi önkéntesét Deák Gábort választották ki. Így már csak a legjobb kutyát kellett megtalálni.
Az akkor tízhónapos „Falconál” voltak simulékonyabb és együttműködőbb kutyák a feladatra alkalmasnak tartott állatok között, de a németjuhász akaraterejével, kitartásával és munkakedvével már akkor kitűnt a többi, egyébként szintén nagyon jó képességű kutya közül. A képzést vezető Maticsek János végül őt választotta Deák Gábor társául, és megkezdődhetett az ország első méreg-és tetemkereső kutyás egységének kiképzése. 
Gábor és „Falco” egy négy hónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt, csak kábítószer helyett neki elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia. 


Kutya és gazdája sikeres vizsgát tett

Apró rezdülésekből értik egymást

Ettől kezdve Gábor és „Falco” minden egyes napot együtt töltött, és nemcsak szakmailag fejlődtek, de egymást is elkezdték megismerni. „Az elején én csak olyan voltam számára, mint egy kiszolgáló személyzet, aki odaadta a játékát. Ahogy azonban elkezdtünk dolgozni, és együtt töltöttünk minden napot, egyre szorosabb lett a kötődés, majd az évek alatt eljutottunk oda, hogy most már minden mozdulatából tudom, hogy mit akar, mit jelez. És ezzel ő is így van, én csak egyet biccentek, és arra megy, amerre én szeretném.” Ez egyébként sikerük egyik titka is, ahogy azt egy bolgár kutyás szakember mondta róluk, olyanok ők ketten, mintha egyetlen személy lennének. 


Falco a szolgálata elején 2013-ban, és a nyugdíjas évei kezdetén, 2021 májusában (Fotók: Deák Gábor és Horváth Márton). 

Elképesztő munkakedv és némi hiperaktivitás

Munkába állása óta „Falco” 905 terepi keresést hajtott végre, és 403 esetben talált mérgezéssel kapcsolatos tetemeket vagy méreganyagokat. Nem túlzás, az elmúlt nyolc évet végigdolgozta, volt olyan időszak, amikor a hét minden napján terepen volt, de átlagban egy héten három napot mindig dolgozott. „Ha nem volt csúcsidőszak, akkor is törekedtünk arra, hogy 2-3 napot kereséssel töltsön, mert az tartja karban.”
És hogy milyennek látja „Falcot” az, aki a legjobban ismeri őt? „Nagyon nagy munkakedve van, simulékony és irányítható, de van benne egy nagy adag önállóság is, ami nagyon kell ehhez a munkához” – mondja Gábor. „Ahogy az is jól jön munka közben, hogy „Falco” kicsit hiperaktív. Az elején, ha hazaértünk, és kiengedtem az udvarba, ő akkor is keresett és dolgozott. Most már teljesen ki tud kapcsolni, de sokáig nem ment neki, mert folyton csak dolgozni akart.”
„Falco” öt másik kutyával él együtt Gábor otthonában, és mivel nagyon szociális, jól kijön velük, de ő a falkavezér. „Nemcsak nagyon jó munkakutya és kolléga, de nagyon jó családi kutya is. Kellett neki idő, hogy az otthoni körülményeket megszokja, mostanra azonban már szabadidejében épp olyan, mint a többi családi kutya.”

A legsikeresebb egység

„Falco” alapvetően méreg-és tetemkereső kutya, de számos más területen is komoly eredményeket ért el. „A kiképzés után is folyamatosan kellett még új dolgokat tanulnia, mert mi is munka közben jöttünk rá sok mindenre. Például arra, hogy a mumifikálódott tetemek keresésére is külön meg kell tanítani. Őt a méreganyagok mellett a bomló állati tetemek megtalálására képeztük ki, de egy olyan tetemnek, ami már csak csont és toll, egészen más a szaga, mint egy frissen elhullott állatnak.” 
„Falco” az évek során alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett. Gáborral kutattak például molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat. Kiderült, hogy „Falco” farkasürülék-keresésben is nagyon eredményes, és olyan is volt, hogy vércsefiókákat mentett meg, mert rájuk talált egy bozótosban, miután leszakadt a fészkük, de az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás – itthon és külföldön egyaránt – mind hozzá kötődik.


Áramütött madarak keresésében is lehetett Falcora számítani, sőt, egy leszakadt vércseládából kiesett vércsefiókák is neki köszönhetik életüket. 

Mikor 2013-ban Gáborék elkezdtek dolgozni, a spanyol és az olasz egység után a magyar kettős volt a harmadik méreg-és tetemkereső kutyás egység nemcsak Európában, de a világon is, Közép-Európában pedig ők voltak az elsők. Azóta szerencsére több hasonló egység működik már Európában, így például Görögországban és Bulgáriában (utóbbiakat egyébként már a magyar egység szakemberei képezték ki). Legutóbb pedig a PannonEagle LIFE projekt keretében Csehországban, Szlovákiában és egy önkéntes egység révén Ausztriában léptek munkába hasonló kutyás egységek. Eredményeik alapján azonban vitathatatlan, hogy a magyar egység az egyik legsikeresebb Európában és jelentős szerepet játszott a ragadozómadár pusztítások visszaszorításában.


A magyar kutyás egység vett részt a bolgár kutya, Bars, és a kutyavezetői feladatok ellátását végző Nikolay Terziev kiképzésében (Fotó: Horváth Márton). 

Még mindig megvan benne a tűz

„Falcónak” az elmúlt években társai is lettek, 2017-ben „Carlo”, a belgajuhász, 2020-ban pedig „Hella”, a németjuhász csatlakozott a csapathoz. Ők ketten jó ideig „Falco” árnyékában dolgoztak, de az idei évtől már teljesen átvették a munkáját. 
„Falco” májusban ugyanis betöltötte kilencedik életévét, és nyugdíjba vonul. Ha rajta múlna persze, most is dolgozna. „A mai napig megvan benne a tűz, már reggel jelentkezik a kapunál, hogy menne dolgozni. A szíve még most is viszi előre, képes lenne egész nap menni, akár kölyökkorában, de a teste már nem bírja ezt a terhelést.” 


"Falco" születésnapi tortát is kapott, a piskótát a kutyaszalámi, a csokikrémet a májkrém helyettesítette (Fotó: Horváth Márton). 

 

Épp ezért „Falco” esetében a nyugdíjas évek nem csupán a pihenésről szólnak majd, továbbra is rendszeresek lesznek a tréningszerű keresések, és Gábor mindent megtesz azért, hogy „Falco” nyugdíjas évei is aktívan, és legfőképp boldogan teljenek majd. Hisz, ha valaki, akkor ő nagyon megérdemli ezt. 


Boldog nyugdíjas éveket, Falco! (Fotó: Morvai Szilárd).