Mérgezett rétisas: bűnösnek találták a vadászt!

Black bird in trap

2020.08.28.

Egy elpusztult rétisas tetemének felfedezése után súlyos mérgezéses esetre derült fény 2019 elején Alsó-Ausztria waldvierteli régiójában. A vadászt pedig, aki a terület fővadásza volt akkoriban, most elítélték mérgezés és állatkínzás vádjával.

2019-ben egy kocogó talált egy elpusztult rétisast egy elhagyatott földút mellett. Az eset mélyen megdöbbentette a lakosságot. Olyannyira, hogy a pletykákra és más megbízható értesülésekre alapozva -főleg abból a régióból ahol a tetemet megtalálták- a szálak hamarosan egy helyi 70 éves vadgazdálkodóhoz vezettek. A rendőrség átvette a vizsgálatot és tetemek után kutatva átfésülte a területet keresőkutyákkal.

A nyomozás során, mintegy „melléktermékként”, egy varjúcsapdában elpusztult fekete rigó tetemére is rátaláltak. A házkutatás során a –PannonEagle Life projektben dolgozó- Falco nevű keresőkutya tiltott növényvédőszerre bukkant, amit azonnal el is koboztak. A gyanúsított mélyhűtőjéből további állattetemek bukkantak elő, melyekről később kiderült, hogy karbofurán mérgezés végzett velük. Egy fokozottan védett uhu is volt köztük. A kétnapos tárgyalás után a bíróság végül bűnösnek találta a vádlottat. A büntetése 6 hónap -3 év próbaidőre felfüggesztett- börtönbüntetés és végrehajtandó pénzbüntetés lett. A bíró a következőképp zárta a tárgyalást:

„Semmi kétségem afelől, hogy minden úgy történt, ahogy a vádiratban szerepelt” mondta a bíró az ítélet kihirdetésekor. Különösen súlyosnak ítélte a karbofurán használatát és a mélyhűtőben talált állati tetemeket. A végrehajtandó pénzbüntetés elrettentő jelleggel lett kiszabva a jövőbeni hasonló esetek megelőzése végett. A bíró végül azt mondta: „Mostantól a hasonló eseteket nem lehet megúszni.”

Az elkövető nyomára bukkanásában nagy segítséget jelentettek az állampolgári bejelentések, melyek előremozdították a rendőrségi nyomozást, valamint meg kell említeni az ügyészség munkáját, melynek során engedélyezték a házkutatást és a keresőkutyák munkáját, ami további bizonyítékokat tárt fel.