Mérgezés fenyegeti Szerbia egyetlen megmaradt parlagi sas párját

2020.03.12.

Szerbiában a legutóbbi mérgezéses eset 2020. február 23-án történt Törökkanizsa mellett, az utolsó megmaradt költő parlagi sas pár fészkének közelében.

Mirja Rankov, a BirdLife Serbia (BPSSS) egyik tagja talált rá mezőgazdasági területen egy sakáltetem mellett fekvő öreg rétisas tetemére és jelentette azonnal a mérgezésgyanús esetet.


Rétisas és sakál teteme (Fotók: Mirjana Rankov). 

2020. február 24-én, hétfőn, a Környezetvédelmi Felügyelőség, rendőrségi igazságügyi szakértők, BPSSS tagok valamint a Vajdasági Természetvédelmi Intézet munkatársai bejárták a környéket és bizonyítékokat gyűjtöttek a vádemeléshez. A rétisas és a sakál tetemét Újvidékre, az Állatorvos-tudományi Intézetbe küldték a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez.

Az első terepi bejárás a környező területeken nem hozott további eredményeket, de biztos, ami biztos alapon felvettük a kapcsolatot az MME (BirdLife Hungary) kutyás egységével, hogy tudnának-e segíteni egy alaposabb keresés lefolytatásában.

2020. február 27-én érkezett a helyszínre Kalán Zoltán a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre és kutyája, Samu. A kiterjedt keresés eredménye mindenkit megdöbbentett. Körülbelül 200 méterre attól a ponttól, ahol a rétisas feküdt, a kereső kutya rátalált 5 további sakáltetemre, 1 egerészölyvre, 1 szarkára és 1 rókára.


A Kiskunsági Nemzeti Park kutyás keresőegysége által megtalált állatok tetemei (Fotó: Mirjana Rankov).

Még aznap megkaptuk az Állatorvos-tudományi Intézettől a vizsgálat eredményeit, amely bizonyította, hogy a sakál karbofurán mérgezésben pusztult el. A rétisas, egerészölyv és 2 további sakál toxikológiai vizsgálata még folyamatban van.

Az eset különösen veszélyes amiatt, hogy egy aktív parlagi sas fészek közelében történt. Nagyon hálásak vagyunk az MME-nek a gyors reagálásért és hogy rendelkezésünkre bocsátották a kereső egységet.

Az eset egyetlen pozitív oldala, hogy egyre inkább láthatóvá válik a madarak ellen elkövetett bűncselekmény elleni harcunk, amit a projekt keretében végzünk Szerbiában. Úgy gondoljuk, hogy az illetékes hatóságok valamint a civil szektor szereplőinek gyors és koordináltan végrehajtott akciója is ezt bizonyítja. Most már csak reménykedni kell, hogy az elkövető hamarosan kézre kerül és megkapja a megérdemelt büntetését.