Áramütés végzett két fiatal parlagi sassal

2020.01.21.

Kalán Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) természetvédelmi őre és Samu, a Pannon Eagle Life projekt keretében kiképzett keresőkutya két fiatal parlagi sas tetemét találta meg egy kunszentmiklósi középfeszültségű vezetéksora alatt.

A jelölőgyűrűk segítségével sikerült azonosítani a két madarat és kiderült, hogy tavaly repültek ki egy közeli fészekből.

A múlt nyár egyik örömteli eseménye volt, hogy egy viharban leszakadt kunpeszéri fészekből két fiókát sikerült kimenteni. A természetvédelmi őrök és az MME munkatársai segítségével a két sasfiókát egy egyfiókás kunszentmiklósi fészekbe helyezték át. A szakemberek örömére az öreg madarak a két adoptált és a helyi fiókát is folyamatosan etették és a nyár végén sikeresen repültettek ki.


A most megtalált áramütött sasokon lévő gyűrű alapján sajnos bebizonyosodott, hogy a kunszentmiklósi fiókáról és egyik mostohatestvéréről van szó.

Bár a középfeszültségű oszlopok madárbiztos szigetelésére már számos jó példa létezik, sajnos még mindig bőven találni tömeges áramütést okozó konstrukciókat, amelyek továbbra is tizedelhetik a védett-fokozottan védett fajokat.


A gyilkos oszlop és a tetem megtalálója, Samu (Fotók: Kalán Zoltán)

Kérjük, segítse munkánkat! Ha áramütött madártetemet talál, jelentse be >>ITT<<