Ólom mérgezésben pusztult el egy fiatal parlagi sas szerbiában

2021.03.10

Az Apatin melletti Prigrevica külterületén egy fiatal parlagi sas került meg legyengülve, amelyet a „Palić” állatkertbe szállítottak de sajnos pár nap múlva elpusztult. A Szerb Madárvédelmi Szövetség (BPSSS) később bejelentette, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eredményei ólommérgezést állapítottak meg. 

A fiatal parlagi sas Szlovákiában repült ki a fészekből 2020-ban. A fiatal sasok gyakran nagy területet járnak be és messze elkóborolnak a családi territóriumtól. Január és február hónapokban összesen 13 példány fiatal parlagi sast észleltek Vojvodina belgrádi térségében.

A szerencsétlenül járt példányt prigrevicai vadászok találták meg, akik értesítették Nenad Spermo ornitológust. Később a Tartományi Természetvédelmi Szervezet is csatlakozott a mentéshez, így sikerült a  „Palić” állatkertbe szállítani kivizsgálásra. A parlagi sason ornitológiai gyűrű is volt, így sikerült azonosítani a származását. 
Az erőfeszítések ellenére a sas elpusztult január elején. A röntgenfelvételeken több sörétszem is látszott így később a Novi Sad-i Tudományos Intézetben teljes kórbonctani és toxikológiai vizsgálatot is elvégeztek.

„A madarat nem lelőtték, hanem nagy valószínűséggel olyan vadállatot fogyasztott, amelyben sörétszemek voltak beágyazódva. Mivel a parlagi sas alkalomadtán elpusztult vadállatokból is táplálkozik, így könnyen esik mérgezés áldozatául.” mondta Milan Ružić a BPSSS ügyvezetője

„A szövetekben mért ólom koncentráció ötszöröse volt az ilyen méretű madarakra vonatkozó halálos határértéknek”  mondta Dr. Radomir Ratajac, a Novi Sad-i Tudományo Állatorvosi Intézettől.

Az ólommérgezésben elpusztult parlagi sas az első bizonyított eset Szerbiában. Több európai országban vannak olyan kezdeményezések, amelyek már felismerték az ólom vadvilágra kifejtett kockázatait. Egyes becslések szerint az Európai Unión belül több millió vadmadarat érinthet az ólommérgezés.
„Az ólom egy olyan mérgező fém, amely a károsítja a májat és a vesét, illetve idegrendszeri és vérkeringésbeli elváltozásokat, vakságot, bénulást is okozhat vadállatoknál és embereknél is.” állítják a BPSSS szakemberei.

A BPSSS szakembereinek kutatása alapján közel 5.5 tonna ólom kerül a tavakba és folyókban minden évben. Ezáltal 20 millió sörétszem kerül ki a környezetbe, ami potenciálisan veszélyezteti az emberi egészséget is.
„Azok számára, akik a parlagi sas megőrzésén dolgoznak, egy egyed elvesztése is óriási veszteségnek számít. Sajnálatos tény, hogy egy kritikusan veszélyeztetett faj - amely egyben nemzeti szimbólum is -  lett mérgezés áldozata” tette hozzá Maksim Karanović a BPSSS-től.
 

Fotó: Provincial Institutute for Nature Conservation